Waar blog ik over?

Je vindt schrijven leuk, je hebt een eigen blog en je artikelen worden met grote regelmaat gelezen. Alles gaat goed, tot je dat moment tegen komt waarop je niet meer weet waar je nu precies over wilt bloggen. Sommige noemen het een writersblog andere zeggen dat je inspiratieloos bent. Hoe je het ook wilt noemen, je wilt natuurlijk graag over die horde heen zodat je weer lekker verder kan met schrijven. Dus je stelt jezelf een vraag; hoe vind ik onderwerpen voor mijn blog?

Eenzijdig

blog-ideeenAls je net met een blog begint wil je het liefst over alles spreken wat je bezig houdt. Hierdoor kan het zijn dat je blog behoorlijk wat verschillende onderwerpen aansnijdt. Probeer dit te voorkomen. Op het moment dat je een duidelijk onderwerp aanhoudt, bijvoorbeeld mode, sport of wetenschap, dan weten de bezoekers waar ze aan toe zijn en zullen ze terug blijven komen.

Hou het eenvoudig

Uiteraard wil je ook qua kwaliteit wat neer zetten, maar let er op dat niet iedereen even veel kennis heeft als jou. Als je een bepaald onderwerp kiest mag je daar best wat achtergrond informatie bij geven. Hou het luchtig en ga ook niet alles voorkauwen. Je moet hier echt de juiste balans in vinden. Het vervelende is dat je hierbij niet kan meten of het wel of niet voor jezelf zou werken. Jij hebt immers wel al die kennis en het is jou uitleg. Vraag daarom iemand die totaal niets met het onderwerp heeft of zij eens naar je artikel kunnen kijken. Is het voor hen duidelijk, dan weet je dat je goed zit.

Volg het nieuws

Goed, je bent er dus helemaal klaar voor. Je hebt je genre uitgekozen en nu wil je gaan bloggen. Waar begin je dan? Heel simpel. Bij het nieuws. Wat is er voor het laatste gebeurd op jou vlak? Is er een nieuwe lippenstift uitgekomen? Heeft Nike nieuwe sneakers op de markt gebracht? Heeft Beyonce haar nieuwste cd weer stiekem gewoon online gezet? Wat je onderwerp ook mag zijn, volg het nieuws op de voet. Een succesvolle blog is namelijk een hele goede samenstelling van actualiteit, een mening en humor. Vergeet vooral dat laatste niet. Een lezer komt om zichzelf te vermaken.

Lang leven Google!

Mocht er nu niet veel nieuws zijn over jou bepaalde item, ga dan eens lekker Googlen. Je hebt altijd de mogelijkheid om een achtergrond verhaal ergens over te schrijven. Als je een duidelijk thema hebt kan je een bepaald onderwerp kiezen en daar alles over lezen wat er maar te lezen valt. De inspiratie voor je blog zal dan vanzelf komen. Bovendien kan je via Google ook wel eens terecht komen op andere sites of fora. Schroom je niet om vooral daar eens een uitgebreid kijkje te nemen. Dit is namelijk je doelgroep. Weet waar zij het over hebben, en je weet precies wat je moet schrijven om deze doelgroep te lokken.

Vragen staat vrij

Mocht je nu toch nog steeds geen inspiratie hebben, of ben je bang dat het voor de volgende blog niet gaat lukken? Waarom vraag je het dan niet aan je doelgroep? Stel een gerichte vraag aan je lezers en ga daar verder op in. Formuleer een stelling waar je zelf erg benieuwd naar bent. Laat je publiek de ruimte om vrij te reageren. Lees de opmerkingen en hun vragen en ga daar eens op in wanneer je de volgende blog schrijft. Of je het er nu mee eens bent of niet staat daar verder los van. Als je goed beargumenteerd heb je aan een vraag namelijk al voldoende voor een heel artikel.

Zo zie je maar weer dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Een ding is in ieder geval zeker, inspiratie kan je overal vinden. Je moet alleen even weten hoe je het beste kan zoeken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.