De blog succesformule

Houd je content actueel

Actuele contentWanneer je gaat bloggen is het belangrijk om je content actueel te houden. Niemand heeft er immers wat aan om blogposts uit 2008 te bekijken. De content die je gebruikt dient actueel te zijn, dit wil zeggen dat wat er staat ook hout snijd en klopt. Schrijf je over sneakers (klik voor een voorbeeld van een sneaker blog) dan is het natuurlijk belangrijk om over actuele modellen te schrijven. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het onderwerp van je blog(post). Het kan natuurlijk ook zijn dat je blog gaat over retro sneakers of oldtimers, dan hebben actuele onderwerpen en de nieuwste modellen geen toegevoegde waarde. Je content dient dus aan te sluiten bij het onderwerp van je blog, dit valt ook vaak te combineren. Zo is er de laatste jaren veel te doen geweest over oldtimer belasting, dit is dan wel weer een actueel onderwerp.
Schrijf je over auto’s dan heeft het geen zin om blogberichten over sneakers te plaatsen, dit heeft voor je bezoekers geen toegevoegde waarde. Schrijf dus wat je bezoeker wilt zien en wat de bezoeker verwacht aan te treffen op je blog.

Probeer de content altijd dichtbij jezelf te houden, heb jij niks met auto’s, schrijf er dan ook niet over. Je wilt je blog immers vaak vullen met leuke content voor je bezoekers dus dan moet je er zelf ook plezier uithalen als je er lang mee door wilt gaan.

Schrijf op een seo manier

seo teksten schrijvenUnieke en leuke content is het belangrijkste op je blog. Maar je wilt natuurlijk ook bezoekers, deze bezoekers moeten wel je website zien te vinden. Het is dus belangrijk om een goed onderzoek te doen naar populaire zoekwoorden die bij je blog passen.

Wanneer je een aantal populaire zoekwoorden hebt gevonden waar veel op gezocht wordt dan is het tijd om je content hier op gaan schrijven of je bestaande content hierop aan te passen. Belangrijk hierbij is dat je zoekt naar een goede verhouding tussen je zoekwoord en je content, de regel is; niet te vaak en ook niet te weinig. Google hecht veel waarde aan een goede opmaak van je tekst. Dit kan je doen door zogenaamde P tags te gebruiken en een gestructureerde kopjes te gebruiken, denk hierbij aan een goede keuze van H1, H2 en H3 tags. Hierin kan je op zijn tijd ook je zoekwoorden noemen, denk er wel aan om voor afwisseling te zorgen. Dus schrijf je over sneakers, denk dan aan kopjes als: Overzicht van de nieuwste sneakers, Sneakers bekijken? Bekijk ze hier enz.

Uiteindelijk dient het natuurlijk te ogen en dient je content wel aan sluiten bij de vraag van de bezoeker. Als jij de tekst overlaad met zoekwoorden (wat geen zin heeft) en het is niet fijn om te lezen werkt alles averechts. Onthoud, vind ik deze tekst zelf leuk om te lezen? Zo ja, dan heb je het goed gedaan!

Gebruik social media

Hoe vaak komt het voordat jij op Facebook zit te scrollen en je ziet een linkje waar je persé op moet klikken? Ongeveer 80% van de internetgebruikers zit op Facebook, dus jij moet met je blog ook op Facebook zitten.

Viral op social media

social mediaHoe kan het dat sommige blogs ineens een grote spurt krijgen? Dat komt vaak doordat ze een artikel hebben geplaatst, wat zó interessant is, dat het veel gedeeld wordt. Dit wordt ook wel viral gaan genoemd. De truc is om iets te posten waar je zelf op zou klikken. Kies dus een spannend of actueel onderwerp, of spiek bij andere blogs wat bij hun op Facebook goed heeft gewerkt.

Op het moment dat jouw artikel viral gaat, is de kans ook nog eens aanwezig dat je in het nieuws komt! Misschien ben jij namelijk wel de eerste blog die over dit onderwerp schrijft!

Houdt altijd vast aan deze regel; spieken mag, maar hou je content uniek!

Het is niet erg om van de grotere blogs te gaan kijken hoe zij het aanpakken. Waarom scoort een bericht van hun goed, wat zijn de reacties op social media? Kruip in je doelgroep (heb je bijvoorbeeld een blog over sneakers, dan zal jouw doelgroep in de leeftijdscategorie 14-30 zitten), en pas je teksten aan op hun interesses.

Kies een goede titel

goede blog titel kiezenHet kiezen van een goede titel is zeer belangrijk! Typ maar eens een willekeurig woord in op Google, dan krijg jij een pagina voorgeschoteld van 10 verschillende sites die allemaal iets schrijven over jouw ingetypte zoekwoord.

Degene die op nummer 1 staat ligt het meest voor de hand, toch kies jij soms ook voor de 5e, 6e of 7e. Dit ligt 9 van de 10 keer aan het feit dat zij een pakkende titel hebben gekozen of actueel zijn.

Stel vragen

Stel vragen in je titels! Iemand die zoekt op ‘sneakers’ zal waarschijnlijk een aantal vragen in zijn hoofd hebben:

  • Waar kan ik sneakers kopen?
  • Wat zijn de meest actuele modellen?
  • Waar zijn de sneakers het goedkoopst?

Het is bewezen dat het stellen van een vraag (en deze beantwoorden in je artikel!) pakkend is voor de bezoeker.

Wees eigenwijs

Een beetje humor kan geen kwaad, dit geldt ook voor je titel! Wanneer jij al iemand aan het lachen kan maken voor ze überhaupt op je site zijn dan is de kans zeer groot dat ze doorklikken. Wees dus niet bang om zo nu en dan een grapje te maken!

Conclusie

Met deze tips kan jij een succesvolle blog opstarten. Onthou alleen dat je het wel leuk houdt voor jezelf!
Kies eerder een minder commercieel onderwerp waar je passie ligt, dan dat je een onderwerp kiest voor het geld, maar geen lol hebt in het schrijven!

Ik hou heel erg van het schrijven over blogs (blogception 😉 ) en zal je op deze site op de hoogte blijven houden!

Groetjes,

Lisa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.